Amorfa plaster är styva och oorganiserade molekylkedjor. Generella egenskaper är bland annat att materialen är transparenta, styvhet och låg formstabilitet. Vidare har de ingen smältpunkt utan mjuknar vid uppvärmning, har i regel mindre form- och efterkrymp samt mindre tendens till skevning än delkristallina plaster.

Polyvinylklorid PVC


PVC-plast är färglös och kan infärgas i obegränsat med varianter. Den används till rör, kemikalieindustrin och kar, till exempel. PVC kräver vissa modifieringar när den bearbetas, då den i motsats till andra plastsorter innehåller stabilisatorer, smörjmedel och tillsatser. Vinylkloridplast har en transmissionsförmåga på 76 – 82 %.

Polyvinylklorid efterklorerad

PVC-C

Detaljerad info
Polyvinylklorid

PVC-U

Detaljerad info

Polystyren PS


Polystyren

PS slagtålig

Detaljerad info
Polystyren (Rexolite 1422)

PS tvärbunden

Detaljerad info

Polymetylmetakrylat PMMA


När inom- och utomhusskyltar, armaturkåpor, fönsterglas och baklyktor tillverkas använder man ofta just akrylplast, förkortat PMMA. Denna typ av termoplast lämpar sig för formsprutning, varmformning och extrudering. Akrylplasten kan präglas, bearbetas skärande, vakuummetalliseras och limmas.

Polymetylmetakrylat

PMMA GS

Detaljerad info
Polymetylmetakrylat

PMMA XT

Detaljerad info

Polykarbonat PC


Den färglösa, klara polykarbonaten har obegränsade infärgningsmöjligheter. Den används ofta i pumphjul, skyddsglas, kontaktlinser och skyddshjälmar, för att nämna några exempel. PC lämpar sig väl för formsprutning, formblåsning och extrudering. Den kan med enkelhet folieras, präglas, svetsas, limmas och bearbetas skärande. Termoplasten polykarbonat har en transmissionsförmåga på 85 – 91 %.

Polykarbonat

PC 1000

Detaljerad info

Polyphenylsulfon PPSU


Polyfenolsulfon

PPSU

Detaljerad info

Polysulfon PSU


Polysulfon

PSU 1000

Detaljerad info

Polyetersulfon PES


Polyetersulfon

PES

Detaljerad info

Polyfenylenoxid PPO


PPO är en gulaktig plast, som kan modifieras med glasinbindning och lämpar sig för formsprutning och extrudering. Denna plast används ofta inom elindustrin, i pumpar, skovelhjul, köksmaskiner, spolstammar och vattenfilter. Fenylenoxidplasten har hög användningstemperatur, är dimensionsstabil, hydrolysbeständig och har god kryphållfasthet, m.m.

Polyfenylenoxid (Noryl 801)

PPO+GF30

Detaljerad info
Polyfenylenoxid (Noryl 731)

PPO

Detaljerad info